Omavalitsuste päeva tähistati Märjamaa rahvamajas

Omavalitsuste päeva tähistati tänavu esmakordselt riikliku tähtpäevana. Rapla maakonnas korraldas tähistamist Raplamaa Omavalitsuste Liit (ROL) ning see toimus esmaspäeval, 1. oktoobril Märjamaa rahvamajas. Ürituse käigus tunnustas ROL igast meie maakonna kohalikust omavalitsusest ühte vallavalitsuse töötajat, kes pälvis autasuks Raplamaa hõbedase rinnamärgi.

Nii Kohila vallavanema Heiki Hepneri kui Raplamaa Omavalitsuste Liidu tegevdirektor Silvi Ojamuru sõnul ei ole õige öelda, et tunnustuse pälvisid parimad omavalitsustöötajad. Pigem on nad ühe parimate seast. Hõbedase rinnamärgi ning tunnustuse Raplamaa omavalitsustöötaja 2018 pälvisid:

Piia Liht – Kohila valla sekretär-asjaajaja
Ants Soodla – Rapla vallasekretäri abi
Maigi Linna – Märjamaa vallasekretär
Leida Uusallik – endine Kehtna finantsnõunik

    

Oluline osa esmaspäevasest üritusest oli ka möödunud aegade meenutamine. Just see mis puudutab kohalike omavalitsuste ajalugu Eestis. Heiki Hepner rõhutas Omavalitsuste päeva avasõnades kui oluline on olnud kohalike omavalitsuste roll Eesti omariikluse ajaloos. “Te olete teinud kõik selleks, et eestimaalastel ei oleks lihtsalt võimalik elada vaid, et meil oleks võimalikult hea elada,” ütles Hepner saalis viibinud omavalitsuste töötajatele. Esmaspäevasel üritusel esines kõnega endine Loodna vallavanem Kaare Tammaru. Kahtlemata on üheks osaks omavalitsuste ajaloost ka nende ühinemine ja kadumine. Nii läks ka Loodna vallaga, mis ühines 2002. aastal Märjamaa alevi ja vallaga moodustades seega Märjamaa valla. Sellest perioodist tegi Tammaru juttu vähe. Küll aga pajatas ta loo selle kohta, kuidas ta käis Tallinnas Loodnale vastu võtmas vallaõigusi ning kuidas Teenuse külas toona sellele vastu seisti. Põnevaid lugusid, mis väärivad meenutamist, pajatati veelgi. Näiteks pidas kõne endine Rapla maavalitsuse abimaavanem Jaak Herodes. Ta meenutas 1991. aastat kui Raplamaal organiseeriti toiduabi Peterburi lähistel elavatele paljulapselistele peredele. Herodes rääkis, et ta sõitis ise Venemaale ning viis selle abi kohale. Ta meenutas, et toiduainete seas mida ta Venemaale viis oli näiteks piimapulbrit, võid, jahu ja mannat. Päeva viimase kõne pidas Rapla vallavanem Piret Minn tuues välja erisusi ning sarnasusi töös era- ning avalikus sektoris.

Omavalitsuste päev Märjamaal kandis ühte põhilist sõnumit – kohaliku omavalitsuse roll Eesti riikluse loomises ja arengus on olnud väga suur. Tänu selle struktuuri olemasolule oli võimalik Eesti iseseisvumine 1918. aastal ning taasiseseisvumine 1991. aasta. Raplamaa omavalitsuste liidu juhatus otsustas tähistada 1. oktoobril omavalitsuspäeva selleks, et teadvustada omavalitsuste rolli ühiskonnas ja tunnustada omavalitsustöötajaid. Vastava seaduse tähistada 1. oktoobrit omavalitsuste päevana võttis Riigikogu vastu tänavu 29. mail.

Raplamaa Sõnumid 03.10.18 Siim Jõgis