Algas südamekuu Eestis ja Raplamaal

2018. aasta novembris süütasime üle Eesti südamehaiguste tõttu lahkunutele 8005 küünalt. Igal aastal kulub südamehaiguste raviks ligi 100 miljonit eurot raviraha. Need on mõtlemapanevad numbrid, eriti kui teame, et südamehaiguste vältimine on meie endi kätes.

Südame- ja veresoonkonna haigustesse haigestumine on peamiselt seotud vale elustiiliga. Üheks neist paljudest on vähene füüsiline aktiivsus. Seepärast pöörab tänavune südamekuu tähelepanu just liikumisele. Tegu on olukorraga, mida tegelikkuses on lihtne muuta, selleks rõhutamegi liikumise olulisust läbi eeskujude, lootes seeläbi tõsta motivatsiooni oma elustiili parendamiseks. Südamehaiguste ennetusele tähelepanu pööramine on oluline abivahend aitamaks ära hoida haigestumisi ja välditavaid surmajuhtumeid.
Eesti Haigekassa kureerib esmakordselt üleriigilist südamekuud ja on saatnud maakondadesse üleskutse, kus rõhutatakse liikumisharrastusele ja eeskujudele suunatud kampaaniat – selleks, et oma liikumist kaardistada, kutsutakse üles maakondi, kohalikke omavalitsusi, sõpruskondi, tervist edendavaid töökohti, koole, lasteaedu ja teisi asjahuvilisi korraldama erinevaid liikumisüritusi ja võtma mõõtu kilomeetrite kogumisel.

Maakonna tasandil tegevused
Leiame üles maakonna tasandil kas arvamusliidrid või tublid kohalikud inimesed, kelle eeskuju oleks mõjus ja nakkav. On need siis aktiivselt liikumisharrastusega tegelejad või kehakaaluga võitluses edu saavutanud inimesed – anname neile sõna maakonna raadios ja maakonnalehes. Ka valla, kandi ja küla tasandil võiks sel aprillikuul teha taoliste eeskujudega koostööd neid esinema kutsudes või meedias sõna andes.  Aprilli esimesel neljapäeval räägi b Tervist! saates südamearst ja südamenädalate ellukutsuja  dr Margus Viigimaa.

Iga kohalik omavalitsus viib läbi südamekuu tegevusi – seda toetab rahaliselt ka maakonna tervisedenduslik programm. On need siis matkad, liikumisfestivalid või tervisepäevad, seda otsustab iga kohalik omavalitsus ise.
Kõik töökohad, asutused, organisatsioonid ja ettevõtted – suunake inimesi liikuma, osalege Jüriööjooksudel meeskondadega (neid toimub pea igas vallas), tähtsustage südametervist ja liikumist!

Koolid ja lasteaiad, kes soovivad osaleda Raplamaa südamekuu aktsioonis, saavad märku anda oma soovist aadressil ylle.laasner@raplamaa.ee saates oma väikese tegevuskava. Vastu saate aga südamekuu märgi, mida saab panna oma lasteasutuses seina peale ja mis oleks väikeseks tunnustuseks aktiivsuse eest. Kõik tegevused võiksid olla suunatud liikumise aktiviseerimisele – on see siis orienteerumismäng, igapäevane trepijooks, õuevahetunnid, liikumisvahetunnid, klassidevahelised kilomeetrite kogumise võistlused vms.
Raplamaal on oma südamekuu logo.

Kaasake spordiklubisid ürituste korraldamisel. Kui soovite näiteks sulgpalliõhtuid, siis pöörduge laasner@gmail.com (Rapla Sulgpalliklubi Valge Hani).
Kuidas mehi kaasata? Ikka läbi laste – korraldage isade ja laste ühistegevusi – ja nad ei suuda ära öelda.
Leidke endale lähim terviserada või RMK matkarada ja kasutage kilomeetrite jälgimiseks ja kogumiseks erinevaid liikumisrakendusi ning liigivaatluseks loodusvaatluste rakendust. Liikumise jälgimiseks soovitame kasutada ühte kindlat rakendust. Lihtsaid lahendusi pakuvad näiteks sellised rakendused nagu Endomondo ja Charitymiles.

Ilusat südamekuud!

Ülle Laasner
Raplamaa Omavalitsuste Liit
Turvalisuse ja rahatervise spetsialist
5284090

Infot ja materjale:
Loodusvaatluse andmebaas http://lva.eelis.ee
Terviseinfo http://www.terviseinfo.ee/et/valdkonnad/sudametervis
RMK https://loodusegakoos.ee/
Eesti Terviserajad https://terviserajad.ee/
Matkaliit http://www.matkaliit.ee/matkad/matkarajad