Raplamaa Omavalitsuste Liit tunnustas maakonna kaunimate kodude omanikke

Omavalitsuste poolt esitati 2019. aasta maakondlikule konkursile kaheksa kaunist kodu. Neist kolm esitati  Kauni kodu komisjoni ettepanekul ja ROLi juhatuse otsuse alusel Eesti Vabariigi presidendile tunnustamiseks.

Teist aastat toimus tänuüritus piknikuna ja seekord Sikeldi külas Linda ja Vello Kivimurdi koduaias. Tänupikniku tervituskõneks sai sõna Raplamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse aseesimees Rapla vallavanem Meelis Mägi. Ta pidas oluliseks, et kaunite kodude loomist ei  mõõdeta rahas, sest selle taga on inimeste suur tahe, pidev töö ja armastus. Meelis Mägi ja ROLi tegevjuht Silvi Ojamuru tänasid kõiki nominente Raplamaa Omavalitsuste Liidu poolt ning andsid üle ka riigihalduse ministri Jaak Aabi tänukirjad ning mastivimplid. Vallavanemad tänasid oma valla koduomanikke. Muusikalist külakosti pakkusid Janne Suits ja Kristi Kool.

Raplamaa kaunimad kodud 2019

Signe ja Aarne Havamaa Atla küla kodu on rajatud endise asunikutalu maadele. Suvekodust on saanud päriskodu ning aastate jooksul on rajatud puisniit ja parkmets.

Leida ja Toivo Jõenurme Rapla linnakodu on praeguste omanike omanduses olnud kümmekond aastat. Liigirikkas aias on ilu- ja tarbeaed on oskuslikult üheks tervikuks põimitud. Aias on mõnusad istumiskohad ja iga aastaaeg toob välja aia ilu.

Gertrud Padu ja Olev Nisumaa kodu Paljasmaa külas on koht, kus elu keeb. Palju on mõeldud ja tehtud noortele. Rajatud on ait jõutreeningute jaoks ja atraktsioone nii sportimiseks kui mängimiseks. Pere on rajanud noore pargi ja sealt viib tee jõeäärse puhkekohani.

Margot ja Andres Adra kodu Kaereperes külas on rajatud endisele talukohale. Maapinna reljeefi arvestades on rajatud kaunis ja nauditav koduaed. Haljastuses on kasutatud arvukalt okaspuuvorme. Aias on otstarbekad istumiskohad, terrassid ja grillimaja.

Gerda ja Mati Terestali kodu Märjamaa valla Lokuta külas on eriline rekonstrueeritud rehielamu ning kõrvalhoonete tõttu. Taluaed on asjatundlikult kujundatud ning liigirikas. Maakondlik komisjon tunnustab neid eriti selle töö eest, mida nad on teinud taluhoonete rekonstrueerimisel.

Ulvi ja Aivar Pähklemäe Raadiku kodu Rabivere külas asub paepealsel õhukese mullakihiga looalal. Kõik selle kodu juures on põhjalikult  läbi mõeldud – iluaed, tarbeaed, puhkeala ja parkla. Ümber elumaja lookleb uhke ja paljude taimeliikidega kiviktaimla.

Ive ja Ain Vainu kodu Kaerepere külas on rajatud metsast puhastatud alale vaid nelja aastaga. Maitsekalt kujundatud koduaeda kaunistab liigirikas, hästi hooldatud ning huvitavate julgete lahendustega koduõu. Kujundamisel ja istutusalade rajamisel on hästi tajutud värvi ja vormi. Aias on erinevad vaated ja puhkenurgad, veesilm ja vulisev oja ümbritsetuna ilu- ja metsataimedega.

Linda ja Vello Kivimurdi kodu Sikeldi külas hakati ehitama 2007. aastal ja aia rajamist alustati 2010. Aias on suured kompaktsed istutusalad. Põhirõhk on pandud erinevatele okaspuudele, et ka talvel oleks  rohelust ja põõsastele ning püsililledele kaitset. Varjulises kohas rododendronite kõrval on ka oma marjamaa – seal kasvavad metsmaasikad, pohlad, mustikad ja jõhvikad.