Raplamaa tervisedendajad 2020 on Janne Liidik ja Ott Ojand ning tervise tegu on noorte meeste poolt vabatahtlik abistamine Rapla Hooldekeskuses kriisi ajal

Raplamaa tervisedendaja auhinda annab maakonna tervisenõukogu välja aastast 2011 ja Raplamaa tervise tegu aastast 2018. Samuti on 2018. aastast kolmas nominatsioon – tervislik ja turvaline töökoht, kuhu kahjuks sel aastal ühtegi kandidaati ei esitatud.

Laureaate tänatakse Raplamaa tervisedenduse konverentsil, mis toimub tõenäoliselt aprilli alguses.

Raplamaa tervise tegu 2020

Vabatahtlikud abistajad eriolukorra ajal Rapla Hooldekeskuses – Siim Kasari ja Kenert Karm
Esitaja: Rapla Hooldekeskus

Oktoobris kutsus Rapla Hooldekeskus endale abilisi, sest asutuses tekkinud eriolukorra tõttu oldi silmitsi kriisiga, kus iseenda jõududega hakkama ei saadud. Noored julged Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolini esimese kursuse tudengid Siim Kasari ja Kenert Karm tulid julgelt hooldustöötajatele appi.

Siim ja Kenert olid iseseisvad julgeid otsuseid vastu võtma. Noormeeste aval ja rõõmsameelne suhtlemine tõi  endaga kaasa hooldusmeeskonnale uue hingamise, tervendavad muutused ning rõõmusära ja rohket energiat igasse tööpäeva. Ettevõetud igapäevased tööprotseduurid viisid noormehed enesekindlalt ja korrektselt ellu koos positiivse suhtumisega, seljatades sel viisil vähimadki  raskused. Siim ja Kenert andsid hooldustöötajatele ja eakatele nii füüsiliselt kui ka vaimselt sõnu kirjeldamatut tuge.

Raplamaa tervise edendaja 2020
Esitaja: Rapla Vallavalitsus

Janne Liidik on särasilmne ja suure südamega naine. Tema tööks ja südameasjaks on pakkuda lastehoidu Rapla linnas, Märjamaal, Keilas ning lisaks pakub tugiteenuseid puuetega lastele.

Janne on hea koostööpartner Raplamaa omavalitsustele, tegeledes puudega laste tugiteenustega, tugiisikuteenuse ja toetava invatransprtteenusega.

Tänu Janne loodud osaühingule Ridiradiralla saavad tuge ja abi nii puudega laps kui tema vanem.

Raplamaa tervise edendaja 2020
Esitaja: Raplamaa Omavalitsuste Liit

Ott Ojand
Kuigi TRE raadioga on olnud maakonna tervisenõukogul koostöö aastast 2012, mil olid tervisesaated eetris Noortefoorumi nime all ja saated toimusid kord kuus, on  2018. aasta sügisest saated iganädalased – igal neljapäeval on eetris saade Tervist!, igal kuul 4-5 korda ja aastas keskmiselt 45 saadet!

Ott Ojand on olnud Tervist! saate juht selle algusest saadik – esimene saade läks eetrisse 6. septembril 2018. aastal. 2020. aasta lõpuks on eetris olnud 111 saadet!

Tervisesaated käsitlevad teemasid üle elukaare ja väga erinevatest valdkondadest. Nii pole Ott peljanud rääkida naistearstidega rindadest ja emakakaelavähist, meestearstiga  eesnäärmest,  rääkimata suitsetamisest, alkoholist, narkootikumidest, liikumisest, vaimsest tervisest ja erinevatel turvalisuse teemadel. Ott saab kõikide teemade ja esinejatega suurepäraselt hakkama. Ta on koostööpartnerina väga täpne, tema peale saab alati kindel olla! Lisaks on Ott suurepärane ürituste  eestvedaja.