Kris Oliver Maiberg: Spordiakadeemia annab tõuke noortespordile laiemalt

Esmaspäeval, 16. augustil alustas tööd spordiakadeemia koordinaatoriks palgatud Kris Oliver Maiberg (24). Läbi ja lõhki spordiinimesena on ta spordiakadeemia idee suur fänn ja mõistab selle vajalikkust noortespordi arendamisel. Spordiakadeemia pakub noortele sportlastele võimaluse siduda tippsport ja õppimine. Kris on ise proovinud tippu jõuda tennises ning töötanud treenerina, seega on kooli ja treenimise ühendamise mured ja võimalused talle tuttavad nii õpilase kui ka spordiklubi vaatevinklist.

Ees ootab suur töö, millel on ambitsioonikas eesmärk – luua ja lükata käima Raplamaa spordiakadeemia. Noorel mehel on selleks olemas nii teadmisi kui kogemusi. Nii näiteks aitas ta kaasa Tabasalu tennisekooli loomisele ning selle kohta ütles ta, et see kogemus ei aita tal uues rollis mitte ainult toime tulla vaid teha seda edukalt.

Raplamaale spordiakadeemia loomisest on räägitud juba mitu aastat ning protsess selle loomiseks on kestnud peaaegu sama kaua. Spordiakadeemia nimetus on tegelikult hüüdnimi. Kui terve nimi pikalt välja kirjutada, siis kõlab see nii: Rapla maakonna kohalike omavalitsusüksuste, haridusasutuste ja erinevate spordivaldkonnas tegutsejate ühise noortespordi koostöövõrgustiku kujundamine. Just see saabki olema Maibergi ülesanne. Tema töökoht hakkab olema Sadolin spordihoones, sama katuse all Raplamaa spordiliiduga, kuid esimesed tööpäevad veedab ta Raplamaa omavalitsuste liidu kontoris.

Spordiakadeemia koordinaatori palkamisele eelnes spordiakadeemia projekt Civitta AS-i vedamisel, mis tipnes lõpuaruandega. Seal seisab kirjas: “Raplamaa spordiakadeemia peaks võtma kandva rolli erinevate osapoolte vahelise kommunikatsiooni korraldamises ning edendamises, kaasates nii kohalikke omavalitsusi, spordiklubisid, haridusasutusi kui lapsevanemaid.” Maibergi roll on muuta see nüüd reaalsuseks. Intervjuus Raplamaa Sõnumitele tõi ta välja, et saavutussport on väga spetsiifiline ning nõuab sportlaselt suurt pühendumist ja pingutust. Tihti läheb fookus kaduma, sest lisaks spordile on tal vaja tegeleda ka teiste asjadega. “Näen, et siin on spordiklubidel koostöös spordiakadeemiaga võimalik luua tugi ja tingimused, et töö noortega muutuks plaanipärasemaks ning professionaalsemaks,” sõnas Maiberg.

Küsimustele vastab Kris Oliver Maiberg.

Raplamaa spordiakadeemia ideest on räägitud päris mitu aastat. Millal sina sellest esimest korda kuulsid ja kas või kui palju osalesid sa selles protsessis, mis eelnes juhi konkursi väljakuulutamisele?

Spordiakadeemia mõttest olin varem kuulnud, kuid täpsemast sisust ja plaanist enne kandideerimist teadlik ei olnud. Kandideerimise raames viisin end projekti ja ideega kurssi ning otsustasin selle põhjal töökoha vastu võtta.

Kui lihtne või keeruline otsus see sinu jaoks oli, et Raplamaa spordiakadeemia juhiks kandideerida?

Oli lihtne otsus, sest amet seob hästi nii spordihuvi kui ka võimaluse omalt poolt sporti panustada ja midagi ära teha. Sport on alati olnud miski, mis mind köidab ning millega olen tahtnud end siduda.

Mis on sinu nö. grand plan (eesti keeles suur plaan)? On sul juba visioon silme ees milline saab see akadeemia olema või tuleb kõik töö käigus?

Grand plan-i kui sellist hetkel veel konkreetselt ei ole, tegemist on täiesti uue rolliga nii minu kui kohaliku spordimaastiku jaoks. Töö käigus selgub, kuidas ja mis viisil akadeemia oma funktsiooni kõige paremini rakendada saab. Saavutussport on väga spetsiifiline ning nõuab sportlaselt suurt pühendumist ja pingutust, kuid tihti läheb fookus kaduma, sest lisaks spordile on vaja tegeleda muude asjadega. Näen, et siin on spordiklubidel koostöös spordiakadeemiaga võimalik luua tugi ja tingimused, et töö noortega muutuks plaanipärasemaks ning professionaalsemaks. Kõik selleks, et meil oleks tulevikus võimalik oma kasvandikele suurtel areenidel kaasa elada. Usun ja loodan, et spordiakadeemia annab tõuke ka noortespordile üldisemalt ning seeläbi on maakonna spordiklubides erinevaid spordialasid harrastamas rohkem noori kui varem.

Lugesin su CV-d ja seal on välja toodud, et sa töötasid Tabasalu tennisekoolis. Mis sa arvad kui palju see kogemus sind uues ametis aitab?

Kindlasti tuleb varasem spordiga seotud ametikoht kasuks, tennisekoolis oli meil tol hetkel lapsi ja täiskasvanuid saja harrastaja ringis. Käis tihe treenimine, planeerimine ning suhtlus nii koolide kui alaliiduga. Usun, et see annab hea põhja uues ametis mitte lihtsalt hakkama saada vaid teha seda edukalt.

Kui tihe side on sul Raplamaaga ning kui hea ülevaade on sul laiemalt Raplamaa spordielust?

Olen viimased kolm aastat Raplas elanud ja toimetanud, seega võib öelda, et side on olemas. Spordieluga olen kursis tuttavate spordiinimeste kaudu. Olen ka ise paljudel spordialadel aktiivne ja erinevatel kohalikel spordivõistlustel osalenud ning tänu sellele toimuvaga hästi kursis. Samas, maakond on suur ja klubisid/spordialasid on palju, mis alles ootavad avastamist. Ootan nendega kohtumisi huviga, et end veelgi paremini kurssi viia ja tulevikus koostööd teha.

Kui oluline osa on sinu elus spordil ja kas sinu lemmik ala on disc-golf?

Sport on lapsest peale olnud elu lahutamatu osa, meeldib ise teha, kuid vähemalt sama palju meeldib sporti vaadata. Disc golfi olen tänaseks aktiivselt harrastanud viis aastat, suurepärane ajaviide sõpradega ja väga paeluv spordiala, mida mängin igal vabal võimalusel. Aga kõige lemmikumaks spordialaks on ikkagi tennis.

Kui kaua sa näed end Raplamaa spordiakadeemiat juhtimas?

Senikaua, kui töö pakub põnevust ja väljakutseid ei näe, et peaksin tehtud otsusest loobuma. Spordiakadeemia idee on uudne ja väga ambitsioonikas, seega peaks tükiks ajaks tegemist jaguma.

Siim Jõgis
Raplamaa Sõnumid 18.08.21