Raplamaal toimub üleriigiline ohutusõppus

20.mail toimub Raplas üleriigiline ohutusõppus Rapla ÄKK, milles osalevad 9 maakonna võistkonnad. Raplamaale on tulemas Tartu-, Jõgeva-, Põlva-, Lääne-Viru-, Viljandi-, Harju-, Hiiu- Järva- ja Läänemaa esindused.

Raplamaal on sellist formaati, mis on analoogne „Kaitse end ja aita teist“ (KEAT) õppusega, praktiseeritud  haridustöötajatele kaks aastat.  Siseministeeriumi ettepanekul ja rahastusel tutvustatakse  seda seekord  teistele maakondadele läbi eheda praktika, et  meetod leviks üle Eesti. Rapla ÄKK on võtnud eeskuju omakorda  Pärnumaalt, Kilingi-Nõmme Öö-Marult.

Rapla ÄKK annab võimaluse end proovile panna ohtlikult realistlikes olukordades – äkkrünnak koolis, bussiõnnetus lastega, ohtlikud asjad ja märgid lapse kotis, õnnetusjuhtum tööõpetusklassis ja mitmed teised situatsioonid, kus tuleb tegutseda.

Ohutusõppus toimub Rapla Kesklinna Kooli ümbruses ja sees algusega kell 14.30. Kui tavapäraselt sügiseti jääb ära võistlusmoment ja rõhk on peamiselt õppimisel, siis üleriigiline ÄKK toimub võistlusena, sest meeskondades on oma ala professionaalid.

„Oleme Raplamaal teinud turvalisust tagavate struktuuridega suurepärast koostööd aastaid, KEAT toimub meil 14. korda ja ÄKK täiskasvanute õppusena kolmandat aastat. KEAT toimub veel ainult Rapla- ja Järvamaal. Ülioluline on jätkata väga heade koostööpartneritega nii laste kui lastega tegelevate täiskasvanute koolitamist ja just läbi praktilise tegevuse, mis on kõige efektiivsem meetod“, ütles Õie Kopli-Mäekivi, kes on aastaid olnud Raplamaa KEAT korraldaja ja kolmandat aastat ÄKK meeskonna üks juhtidest.

Rapla ÄKK koostööpartnerid on Päästeamet, Politsei- ja Piirivalveamet, Transpordiamet, Kaitseliit, Naiskodukaitse, Ohvriabi ja  Eesti Punane Rist. Ohutusõppuse korraldavad Raplamaa Omavalitsuste Liit ja MTÜ Raplatervis.

Rapla ÄKK on maakonna turvalisuse tegevuskava osa. Raplamaa õpetajatele toimub kolmas ÄKK juba sügisel.

Info:
Ülle Laasner
turvalisuse ja rahvatervise spetsialist
Raplamaa Omavalitsuste Liit
5284090