Riik toetab kodulähedasi vaimse tervise teenuseid 1 miljoni euroga

Sotsiaalministeerium
PRESSITEADE
15. veebruar 2023

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo allkirjastas määrused, millega jätkuvad toetused omavalitsustele vaimse tervise teenuste pakkumiseks ning kogukonna psühholoogi palga maksmiseks. Ühtekokku on eraldatud vaimse tervise teenuste pakkumiseks omavalitsustes 1 miljon eurot.

Vaimse tervise teenuste toetusega parandatakse abi kättesaadavust kodu lähedal, et toetada sellega Eesti elanike vaimset heaolu. Toetustest võivad omavalitsused tasuda omavalitsuste või tervisekeskuste juures töötavate psühholoogide palga- ja juhendamise kulusid ning laiendada pakutavate teenuste ja teraapiate valikut ja mahtu, nt loov- ja pereteraapiate pakkumisega, lähtuvalt kohapealsete inimeste vajadusest.

„Üle Eesti peavad olema head võimalused kvaliteetsele psühholoogilisele toele. Meie väiksemates omavalitsustes on tihtipeale keeruline leida väärikat rahastust psühholoogile, kuid viimasel kahel aastal tehtud sammud on aidanud meil kogukonnapõhise vaimse tervise toe kättesaadavust siiski parandada ning vaikselt, kuid meelekindlalt, soovitud tulemusele lähemale liikuda,“ ütles Riisalo.

COVID-19 pandeemial ning Venemaa agressioonisõjal Ukrainas on Eesti elanikkonna vaimsele tervisele olnud märgatav mõju. Eesti rahvastiku vaimse tervise uuringu põhjal on depressioonirisk ligi neljandikul ja üldistunud ärevushäire risk igal viiendal täiskasvanul. Venemaa alustatud sõda Ukrainas, sellest tulenev energiakriis ning kõrge inflatsioon hoiavad üleval inimeste stressitaset, avaldades survet inimeste vaimsele tervisele.

Riisalo sõnul on möödunud aasta valguses toetusega jätkamine olulisem kui kunagi varem. “Peame inimestele võimaldama abi enne, kui mured muutuvad haigusteks, mistõttu on vaimse tervise teenuste toetamine kriitilise tähtsusega,” lisas ta.

Vaimse tervise teenuse ja kogukonna psühholoogi palgatoetust kohalikule omavalitsusele on lubatud kasutada kulude katteks, mis tekivad terve 2023. aasta jooksul ning selleks on kavandatud 1,01 miljonit eurot. Toetuste taotlusvoor avaneb 20. veebruaril ning taotluse esitamise hiliseim kuupäev on 30. november 2023.

Lugupidamisega
Taavi Audo
Kommunikatsioonijuht
Sotsiaalministeerium
Tel 52 024 27
press@sm.ee / taavi.audo@sm.ee
www.facebook.com/sotsiaalministeerium