Lasteaedade toitlustuse nõustamise ringkäik 2024

Rapla maakonna rahvatervise programmi raames on tehtud lasteaia toitlustuse  ringkäike juba aastaid – alustasime 2006-2007 õppeaastal, seejärel toimus külastus iga viie aasta järel. Koroona tõttu on nüüd tekkinud pikem vahe – 8 aastat. Seda enam on hea tõdeda, et Raplamaa lapsed saavad lasteaias väga hästi süüa! Komisjon, kuhu kuulusid Anne Kersna Kehtna Kutsehariduskeskusest, Ellen Villig Terviseametist, Anabell Kinkar ja Ülle Laasner Raplamaa Omavalitsuste Liidust, külastas sel kevadel kõiki lasteaedu (32 erinevat kohta). Kaasatud olid ka omavalitsuste esindajad.

Raportid on alles koostamisel – iga lasteasutus saab isikliku tagasiside ja kohalik omavalitsus oma lasteasutustest tervikliku ülevaate.

Komisjon jäi nähtuga väga rahule. Andsime omapoolselt väikseid nõuandeid nii menüü koostamiseks kui köögitöö parendamiseks  kui söömiskultuuri edendamiseks. Söögiraha varieerub lasteaiati ja vallati erinevalt – meie lapsed saavad süüa päevas 1.60 – 3 euro ulatuses. Proovige kodus selle raha eest anda 3 x päevas  täisväärtuslikku toitu!  Meil on väga tublid lasteaia direktorid, majandusjuhatajad, kokad ja õpetajad, kes igapäevaselt selle kõigega tegelevad.

Täpsemad kokkuvõtted ja heapraktika näited mõne aja pärast. Sügisel toimub kokkadele taaskord ühine koolitus.