Anne Paluoja mõtted vahetult enne Raplamaa laulu-ja tantsupidu

Olen tantsuõpetajana olnud osaline mitmel Raplamaa laulu –ja tantsupeol nii rühmade juhendajana, liigijuhina kui ka üldjuhina.

Mulle meeldis ja meeldib jätkuvalt  mõte tänavuse peo ideekavandi autoritelt:“ Me kõik võiksime ühel päeval vähemalt paariks tunniks  argise unustada ning leida endast üles  rõõm, mida laulu ja tantsuga ühiselt tähistada.”; “Peol võiks ette kanda tantse ja laule, ka uudisloomingut, mille on kirjutanud Raplamaaga seotud loomeinimesed.”

Nii hakkasidki veerema mõtted tantsudest . lauludest, otsimised, läbirääkimised peo repertuaarist. Ja lood said valitud- leitud. Nii on peol osade esitatavate tantsude autorid juba paljudele tuntud, meie oma maakonna inimesed – Tiivi Lepik, Ulvi Mägi, Anne Paluoja, Ilona Noor, Riho Pohla, Tuuli Roosi, Siim Praats, Kadi Saks.  Ja tantsud ise on nii varem loodud –ülesotsitud, kirjeldatud, kui ka  just selleks peoks valmis saanud. Näiteks: Kahe küla polka, Tore paik, Üles ja alla, Radaribupidi, Rõõm.

Olen väga rõõmus, et meil Raplamaal jagub rahvatantsijaid, nii väikeseid kui suuri, seda  tõestas kohe sügisel toimunud peole registreerimine. Meie peol osaleb ligi  970 tantsijat.

Maikuus oli esimene liigiti kokkutantsimine  3-päevases tantsulaagris . Kõik toimis  – hästi suur tänupai ja kallistus  tantsuõpetajatele, juhendajatele ja  tantsijatele.

Traditsioonid on tähtsad – kõik tantsude saated on meie peol  nii elusad kui üldse saavad olla. Minu suur tänu ja kummardus Theale ja Vahurile selle tohutu ja väga suurepärase töö eest. Ka tantsijad olid õnnelikud, tagasiside positiivne, et  kõik sujus ja lausa rõõm oli tantsida.

On jäänud veel üks terve nädal ja pidu ongi käes. Meil veel neljal õhtul on Tammemägi siginat-saginat ja tantsimist täis, sest mustrid peame platsile panema. Seda teen koos oma meeskonnaga, liigijuhtide ja assistentidega. Aitäh mind aitamast ja toetamast suurepärased ja andekad tantsuõpetajad: Kadri Jüriado, Ulvi Mägi, Tuuli Roosi, Riho Pohla, Age Tekku, Kadi Saks, Ly Tommingas, Ilona Noor, Helen Reimand, Gerda Saks.

Pidu tuleb kindlasti tore ja vahva ja rõõmus!

Rõõmu on suurtest ja väikestest töödest,

pikkadest päevadest, uneta öödest.

Rõõmu on kõiges, mis tänagi teeme,

selles on homsete rõõmude seeme.

 

Kohtumisene 8. juunil Raplas Tammemäel

meie ühisel peol “ RÕÕM ELUST ENDAST”