Raplamaal on kuus „Koolirestot“

Toidumessil anti Eesti Koolitoidu Liidu poolt tunnustatud kooliköökidele üle “Kooliresto” tiitlid. Raplamaalt alguse saanud koolide ja lasteaedade toitlustuse hindamine ja tunnustamine on Tervise Arengu Instituudi eestvedamisel laienemas üle-Eestiliseks süsteemiks. Sel aastal said tunnustuse Raplamaa, Lääne-Virumaa ja Põlvamaa lasteaiad ja koolid. Hindamiskriteeriumidele vastavad köögid pälvisid “Kooliresto” tiitli, mis on loodud selleks, et tõsta esile kööke, mis pakuvad jätkusuutlikku ja kvaliteetset koolitoitu ning panustavad koolikokkade enesearengu süsteemi loomisesse. Raplamaal said selle prestiižika tunnustuse järgmised koolid ja lasteaiad: Kohila Gümnaasium, Alu Kool, Kohila lasteaed Sipsik, Rapla Kesklinna Kool, Hagudi Põhikool ja Kivi-Vigala Põhikool.

Kooli- ja lasteaiatoitlustuse hindamise eesmärk on koolitoidu kvaliteedi tõstmine ja selle kuvandi parandamine. Meie lapsed veedavad suure osa oma päevast koolis ning paljudele lastele on soe koolilõuna ainsaks soojaks toidukorraks päevas. Järjest vähem söövad lapsed kodus hommikusööki ning paljud lapsed on kimpus ülekaaluga. Oluline on ka koolikokkade võimestamine ja toiduvalmistamise tingimuste ning keskkonna parandamine. Eesti Koolitoidu Liidu eesmärk on edendada koolides ja lasteaedades toitlustamise kvaliteeti, pakkuda toetust kooliköökide personalile ning innustada koolikokkasid oma töös. Kõikidele Eesti lastele peab koolitoit olema tervislik, toitev ja täisväärtuslik, samuti maitsev ja kaasaegne.

Hagudi Põhikooli kokk Anneli Sarapuu:  “On väga hea tunne kui märgatakse ja tunnustatakse. Kõige rohkem teeb siiski head meelt kui lapsed söövad. Nende pärast ma ju pingutan. Siiani on parim kiitus mõnede aastate tagant, kui üks noormees kiitis menüüs olnud “Sametist kalasuppi”: “See on ju lausa gurmee supp”. “

“Kooliresto” tiitel tähistab, et koolikokk on õnnelik ja rahulolev oma töös ning tema valmistatud toit toetab lapse elukvaliteeti, arvestades iga lapse toitumise eripärasid. Tunnustuse saanud kooliköögid aitavad luua paremat ja tervislikumat toitumiskeskkonda tulevastele põlvedele.